Hoe wordt een schoorsteen of een rookafvoerkanaal gereinigd? Wat zijn de verschillende werkwijzes?
Recreatieve verwarming
Kachels die worden gebruikt in een enkele ruimte zijn vrijgesteld van de verplichting om de schouw jaarlijks te vegen. Dat betreft meestal houtkachels en open haarden, die vaak worden gebruikt voor recreatief verwarmen. Hoe vaak de schouw van dit soort kachels wordt gereinigd is de verantwoording van de eigenaar van de woning. Het wordt geadviseerd om ook dit soort kachels en schouwen elk jaar schoon te laten maken. Vooral als een kachel, maar incidenteel wordt gebruikt, is de kans groot dat er rommel van vogels in het afvoerkanaal terecht komt. Deze brandbare spullen kunnen een schoorsteenbrand veroorzaken.
Wat houdt het onderhoud van een schouw in?
De schouw vegen wil zeggen dat er een borstel door het rookkanaal van een schouw wordt gehaald. Bij een gemetseld rookkanaal gaat het om een stevige borstel, die sterk genoeg is om roetaanslag van de wand van het rookkanaal los te maken. Om ervoor te zorgen dat het volledige rookkanaal goed schoon wordt gemaakt moet de borstel krachtig op en neer worden bewogen. Als het rookkanaal is gemaakt van roestvrij staal wordt er een nylon borstel gebruikt. Zo’n nylon borstel voorkomt dat er krassen op het gladde oppervlak van het rookkanaal komen.
Vegen vanaf de onderkant van de schouw
Het kan vanwege de vorm en de toegankelijkheid van de schouw handig zijn om de schouw vanaf de onderkant te vegen. Daarvoor moet het verwarmingstoestel worden afgekoppeld. De schouwveger zal een borstel op een flexibele stok vanaf de onderzijde door het rookkanaal bewegen. Door de flexibele stok kan de borstel ook door bochten in het rookkanaal bewegen, tot helemaal bovenaan. Tijdens het vegen kunnen er aanzienlijke hoeveelheden roet naar beneden vallen. Door de ingang van de schouw goed af te dekken wordt voorkomen dat dit roet in de woning terecht komt.
Tip: een onderhoudstechnicus of schoorsteenveger is wettelijk verplicht om eventuele vervuiling in de schouw zoals roetaanslag mee te nemen. Hij staat in voor de wettelijke verwerking van verbrandingsstoffen.
Vegen vanaf de bovenkant van de schouw
Het principe van de schouw vegen vanaf de bovenkant is hetzelfde als bij het vegen van onderaf. Voordat de schouwveger het dak op gaat, zal hij eerst de onderzijde van de schouw ter bescherming van het interieur goed afdekken. Aan de bovenzijde van de schouw wordt een kogel met daaromheen een borstel aan een touw de schouw in gelaten. Deze borstel kan tot onderin het rookkanaal komen. Door hem krachtig op en neer te bewegen wordt de wand van het rookkanaal gereinigd.
Overige werkzaamheden
Naast het reinigen van het rookkanaal van de schouw kan een schouwveger nog andere klussen doen. Bij het schouw vegen wordt standaard gecontroleerd of zich vogelnesten in de schouw bevinden. Als dat het geval is worden die verwijderd en wordt eventueel een vogelwering geplaatst. Ook kan met een camera een inspectie van de wand van het rookkanaal worden gedaan. De schouwveger kan verder alle gerelateerde werkzaamheden doen, zoals het controleren en plaatsen van een schouwkap. Soms is een schouwveger ook bereid om de dakgoten schoon te maken of om een schoorsteenrenovatie uit te voeren.
Wie mag de schouw vegen?
De schouw van een kachel voor recreatief gebruik, die dus niet onder de wettelijke verplichting van het vegen valt, mag in principe door de eigenaar van de woning worden geveegd. Om zelf de schouw te vegen zijn veegsets te koop bij de bouwmarkt. De schouw vegen van een verwarmingstoestel dat onder de wettelijke verplichting valt om de schouw elk jaar te vegen moet door een schoorsteenveger worden gedaan. De schoorsteenveger zal je na afloop van zijn werkzaamheden een reinigingsattest geven. Dat dient als bewijs dat de schouw is geveegd.