Waarom is het belangrijk dat jouw schoorsteen onderhouden wordt? We sommen de problemen op die kunnen optreden bij nalatig onderhoud van de schouw.
Een schouw werkt alleen veilig als die goed wordt onderhouden. Het is cruciaal voor de werking van een schouw, dat er geen obstakels zijn voor de restgassen van de kachel. Daarom is het belangrijk om de schouw in een goede conditie te houden. Moeilijk is dat niet. Het is voldoende als een schouw één keer per jaar wordt gereinigd door een schouwveger of door de installateur van de verwarmingsketel. Dat zijn de enige twee partijen in België die daartoe bevoegd zijn. Als bewijs van het reinigen krijg je een veiligheidsattest. Maar een schouw reinigen heeft meer voordelen.
Waarom is een schouw reinigen nodig?
De schouw is het afvoerkanaal van de hete gassen en rook die uit een verwarming afkomstig zijn. De temperatuur van de gassen is afhankelijk van het soort verwarming. De gassen uit een kolenkachel hebben met 180 graden de hoogste temperatuur, maar ook de gassen van andere kachels kunnen stijgen tot ver boven de 100 graden, denk maar aan de rookgassen van een pelletkachel. Tijdens het naar buiten stromen koelen de gassen af als ze hoger in de schouw komen. Dat heeft condensatie tot gevolg. Het betekent dat kleine deeltjes vervuiling stollen tot kleverige klompjes roet, die aan de wand van de schouw kleven.
Die kleine deeltjes roet worden na verloop van tijd een soort koek, waar zich gemakkelijk nog meer vuil op kan vastzetten. Als de kachel veel wordt gebruikt en als de schouw niet wordt schoongemaakt, zal die koek binnen enkele jaren behoorlijk dik worden. Zoals je misschien weet is roet een gevaarlijk stofje. Als het erg heet wordt kan het zelf in brand vliegen. Zodra dat gebeurt in een schouw wordt dit een schoorsteenbrand genoemd. Om te voorkomen dat de plak roet in de schouw zo dik wordt dat hij in brand kan vliegen moet je de schouw regelmatig reinigen.
Vogelnest in schouw voorkomen
Een andere reden om de schouw te reinigen is de rommel die door vogels in de schouw wordt achtergelaten. Denk maar aan uitwerpselen en nesten. In de zomermaanden worden de meeste kachels niet gebruikt. De schoorsteen is dan een ideale plek voor vogels om er te schuilen en nestjes te bouwen. Jammer genoeg ruimen de vogels die rommel niet op als hun jongen zijn grootgebracht. Allerlei takjes en droge bladeren blijven in de schouw achter. Als de kachel in het najaar voor het eerst wordt aangesloten zonder de schouw te reinigen, kunnen die resten in brand vliegen. Ook dan heb je een schoorsteenbrand. Het zijn vooral kauwen die nesten durven maken in en rond een schouw. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte kleur en zilverkleurige kop. Je kan nesten voorkomen door het plaatsen van een vogelwering.
Minder rendement van de kachel
Als een schouw vervuild raakt, hoeft dat niet altijd tot brand te leiden. Het is echter ook gevaarlijk als de verbrande gassen door obstakels niet snel kunnen ontsnappen naar de buitenlucht. Dat wordt onvoldoende trek genoemd. Het effect daarvan is, dat de kachel minder goed gaat branden. De brandstof wordt niet helemaal gebruikt en de kachel heeft niet zijn maximale rendement. Er wordt dus energie verspild. Een bijkomend effect is, dat de afvoergassen niet uitsluitend meer bestaan uit kooldioxide, maar er ontstaat ook het giftige koolmonoxide. Als mensen daaraan enige tijd worden blootgesteld kan dat tot sterfgevallen leiden.
Schouw reinigen heeft alleen maar voordelen
Zoals je hebt gezien levert een slecht onderhouden schouw flink wat gevaar op. Er zijn meerdere redenen waarom een niet gereinigde schouw kan uitmonden in een schoorsteenbrand. Ook is er een serieuze kans op het ontstaan van koolmonoxide. Tenslotte brandt een kachel met een slecht onderhouden schouw minder effectief, waardoor er teveel brandstof wordt gebruikt. Je kunt concluderen dat een schouw reinigen alleen maar voordelen heeft en dat de schoorsteenveger zijn geld meer dan waard is.
Wettelijke regels
De Belgische overheid erkent de gevaren van het te laat laten reinigen van de schouw en heeft wetgeving bedacht om burgers ertoe te bewegen hun schouw op tijd te laten reinigen. Daarom geldt voor de meeste soorten kachels die dienen om een geheel huis te verwarmen, dat de schouw elk jaar moet worden gereinigd. Daarop zijn 2 uitzonderingen. Als gebruik wordt gemaakt van een gasketel is de vervuiling zo gering, dat het voldoende is om de schouw eens in de 2 jaar te laten reinigen. Voor een open haard geldt geen wettelijke verplichting.
Overeenkomst
In België kun je voor de schouw reinigen het beste een overeenkomst afsluiten met een schouwveger. Die zal elk jaar een afspraak maken om de schouw te reinigen. Meestal wordt de afspraak voorafgaand aan het stookseizoen gemaakt. Er blijven dan geen resten van vogelnesten meer in het rookkanaal zitten, en er is ook geen risico dat nesten met jonge vogeltjes worden vernield. Jij als woningeigenaar hoeft je met een overeenkomst nergens zorgen over te maken, want de schouwveger zorgt ervoor dat je altijd veilig je kachel kunt gebruiken.