Een schouw heeft veel te lijden van de weersomstandigheden. In de zomermaanden tast de zon de materialen aan en in de andere maanden kan er schade ontstaan door regen, sneeuw, vorst en stormen. Een mankement waar je alert op moet zijn bij een schouw is insijpelend vocht. Dat is water, dat aan de bovenzijde binnendringt en in het rookkanaal terecht komt. Insijpelend vocht kan tot gevolg hebben dat de wand van het rookkanaal poreus wordt. Daardoor kan condensatievocht en soms ook rook de woning binnendringen. Als het eenmaal zo ver is gekomen kun je te maken krijgen met hoge herstelkosten.
Oorzaak van water in de schouw
De belangrijkste oorzaak van insijpelend vocht is het afbrokkelen van het deksteen. Dat bevindt zich aan de bovenzijde van de schouw. Het beschermt het rookkanaal tegen de weersinvloeden. Als het deksteen in een goede conditie is wordt daarmee voorkomen dat er regenwater in het rookkanaal terecht komt. Maar als het begint af te brokkelen kunnen er gaten ontstaan aan de randen van het rookkanaal. Door die gaten dringt regenwater naar binnen. Regenwater in het rookkanaal kan grote schade veroorzaken, vooral in combinatie met vorst.
Wat doet een deksteen?
Met het deksteen wordt een plateau van mortel bedoeld. Het wordt aan de bovenzijde van de schouw gemaakt om vocht de toegang tot de bakstenen van de schouw en het rookkanaal te belemmeren. Mortel is echter een poreus materiaal, dat vroeger of later onder invloed van binnendringend regenwater zal gaan afbrokkelen. Daardoor kunnen flinke gaten ontstaan. Regenwater heeft via die gaten vrij spel om het materiaal van de schouw binnen te dringen. Als dat een situatie is die langere tijd duurt, kan dat flinke vochtschade veroorzaken. Als het vocht in de schouw bevriest kunnen er zelfs scheuren ontstaan. Wanneer die moeten worden gerepareerd brengt dat hoge kosten met zich mee.
Deksteen schouw vervangen / herstellen
Om te voorkomen dat er insijpelend vocht ontstaat door het afbrokkelen van het deksteen is het nodig om dat periodiek te vernieuwen. Dat wordt gedaan door de resten van het deksteen met een beitel weg te bikken. Daarna kan een nieuwe deksteen worden gemaakt met verse mortel. In de afgelopen jaren is er een andere methode ontwikkeld om het deksteen te repareren. Het plateau van mortel wordt dan vervangen door een plateau van kunststof. Deze kunststof is weerbestendig en zal niet kapot gaan onder invloed van vocht, zon, vorst en wind. Door het deksteen op deze manier te herstellen ben je voor jaren verzekerd van een goed afgesloten schouw.
Schoorsteenkap plaatsen
Het plaatsen van een schoorsteenkap is ook een methode om te voorkomen dat er insijpelend vocht de schouw binnenkomt. Een schoorsteenkap of schouwkap heeft daarnaast een functie als designelement en het is ook een middel om de schouw te beschermen tegen vogels. De prijzen van een schouwkap kunnen enorm verschillen. De goedkoopste kappen kosten slechts enkele tientjes. Er zijn echter ook schouwkappen te koop van meer dan €1500. Een schouwkap is een effectieve manier om de schouw te beschermen tegen insijpelend vocht. Het blijft nodig om regelmatig te controleren of de kap nog steeds in een goede conditie is.
Een schouwkap plaatsen
In de strijd tegen insijpelend vocht is er een belangrijke rol weggelegd voor de schouwveger. Een handige klusser is zelf wel in staat om het deksteen te vervangen. Maar dat kun je ook door de schouwveger laten doen. De schouwveger is ook de aangewezen persoon om een schouwkap te plaatsen. De meeste schoorsteenvegers zijn zelf leverancier van een klein assortiment aan schouwkappen. Het is belangrijk dat een schouwkap zorgvuldig op een schouw wordt geplaatst. De bevestiging kan soms wat complex zijn, omdat een schouwkap heel goed moet worden vastgezet op de schouw. Hij mag er immers niet afwaaien bij een flinke storm. Ook moet worden gecontroleerd of het regenwater voldoende wordt tegengehouden door de schouwkap.
Conclusie
Binnensijpelend vocht is niet de grootste bedreiging voor een schouw, maar het is wel iets waar je op tijd actie tegen moet ondernemen. De belangrijkste oorzaak van binnensijpelend vocht is het afbrokkelen van het deksteen. Of het deksteen afbrokkelt kan alleen worden geconstateerd door op het dak de schoorsteen te inspecteren. Reparatie van het deksteen is eenvoudig en kan tegen relatief lage kosten door een schouwveger worden verricht. Door reparatie van het deksteen te combineren met het plaatsen van een schouwkap is de kans op insijpelend vocht minimaal. Wel blijft het nodig om regelmatig te controleren of het deksteen en de schouwkap nog intact zijn. Dat zijn inspecties die je door de schouwveger kunt laten uitvoeren.