Is jouw schoorsteen aan een renovatie toe? Welke schoorsteenrenovatie werken voert een schoorsteenveger uit?
De schouw van een woning wordt zwaar op de proef gesteld door de weersomstandigheden. Na verloop van tijd is het niet te vermijden dat mortel afbrokkelt, dat bakstenen beschadigd raken of dat de schouw gaat lekken. In extreme gevallen kunnen er zelfs ongelukken gebeuren als er stenen naar beneden vallen of als het rookkanaal verstopt dreigt te raken. Met een schoorsteenrenovatie kunnen al deze problemen worden verholpen. Een schouwveger zal het voegwerk herstellen, beschadigde stenen vervangen en de schoorsteen weer volledig waterdicht maken. Het is afhankelijk van de mate van slijtage van de schouw welke werkwijze wordt gevolgd.
Werkwijze schoorsteen renoveren
Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende (renovatie)werken aan de schoorsteen en het rookafvoerkanaal.
1. Schouw inspecteren
Een schoorsteenrenovatie begint altijd met een grondige inspectie. Die start met een visuele inspectie van de buitenzijde van de schouw. Daarbij wordt met name gekeken naar beschadigingen aan bakstenen en aan het metselwerk. Ook wordt goed gekeken of er signalen zijn van lekkage. Als er problemen vermoed worden, zoals barsten en scheuren, in het rookkanaal kan dit worden geïnspecteerd met behulp van een camera. Daarna wordt op basis van het resultaat van de inspectie besloten welke werkzaamheden noodzakelijk zijn.
2. Schoorsteen hervoegen
Het doel van voegwerk is, dat de schouw wordt beschermd tegen het binnendringen van regenwater. Als het voegwerk begint af te brokkelen kan dat tot gevolg hebben dat er in huis vochtplekken op de schouw komen. Voegen repareren is een relatief eenvoudige klus. Eerst wordt de volledige oude voeg verwijderd met behulp van een beitel of een slijptoestel. Daarna wordt de schouw volledig opnieuw gevoegd. Na een renovatie van de voegen ziet de schouw er weer netjes uit. Hij is dan ook weer waterdicht. Achteraf kan een eventuele hydrofuge aangebracht worden om de schouwmantel extra waterdicht te maken.
3. Kapotte bakstenen schouw vervangen
Weersinvloeden kunnen ook de bakstenen beschadigen. Als er water in een scheurtje in een baksteen is gekomen voordat het is gaan vriezen, kan zo’n steen kapot barsten. Dat komt doordat ijs meer ruimte nodig heeft dan water. Het ijs duwt de scheur als het ware verder open, waardoor de steen breekt.
Bij een schoorsteenrenovatie zal de hersteller alle kapotte bakstenen vervangen. Stenen met een kleine beschadiging kunnen met mortel of kit meestal worden gerepareerd. Als de nieuwe bakstenen zijn geplaatst heeft de schouw zijn stevigheid weer terug. Zelfs bij een storm is er geen risico meer op het vallen van stenen.
4. Rookkanaal vervangen
Bij een schouw die slecht trekt of een schouw waarvan het rookkanaal vocht doorlaat zal tijdens een schoorsteenrenovatie een nieuw rookkanaal worden geplaatst. Het nieuwe kanaal is dubbelwandig en flexibel. Het is gemaakt van roestvrij staal. Dat is sterk en kan niet snel beschadigen. Door de gladde wand zal de trek in de schouw sterk verbeteren. Het plaatsen van een nieuw rookkanaal is niet zo’n grote ingreep, omdat het staal zeer flexibel is. Daardoor kan een nieuw rookkanaal gemakkelijk in een bestaande schouw worden geschoven ( tuberen ), zelfs als het bestaande rookkanaal bochten heeft.
5. Schouwkap plaatsen
De bovenzijde van een schouw is altijd afgedekt met een plaat. Die zorgt ervoor dat er geen regen in het rookkanaal kan komen. Na verloop van tijd gaat deze mortel kapot en ontstaat er lekkage. Dat kan worden opgelost met een afdekking in kunststof of aluminium in combinatie met een schouwkap. In de praktijk blijkt dit een duurzame oplossing. De schouwkap voorkomt dat er nesten van vogels op of in het rookkanaal worden gebouwd. Doordat een schouwkap van stevige materialen wordt gemaakt gaat die een groot aantal jaren mee.
6. Schouw cementeren en impregneren
De laatste stap bij een uitgebreide schouwrenovatie is dat de wand van de schouw wordt gerenoveerd. Er wordt dan een beschermlaag aangebracht, die verhindert dat water in de stenen en de voegen kan trekken. Impregneren heeft als extra voordeel, dat zich minder snel vuil op het oppervlak kan afzetten. Door een schouw te impregneren via een hydrofuge wordt voorkomen dat hij binnen vrij korte tijd opnieuw moet worden gerenoveerd. Je kan de schouwmantel ook laten bezetten of cementeren met een waterdichte mortel. Het is uiteraard wel verplicht om het rookkanaal regelmatig te laten vegen.
7. Schoorsteen afbreken
In sommige gevallen zal blijken dat de schoorsteen niet meer te herstellen valt. Afbraak van de schoorsteen is dan de beste optie. Het slopen van een schoorsteen laat je best over aan een aannemer. Deze is gewoon van op grote hoogtes te werken en kan makkelijk alle sloopmateriaal kwijt op een wettelijke wijze. Je kan kiezen om een nieuwe schoorsteenmantel te laten metsen of je kan een nieuw inox schoorsteenkanaal plaatsen op een andere plaats.
Prijs schoorsteenrenovatie
Het is afhankelijk van de staat van de schouw hoeveel er moet worden betaald voor een schouwrenovatie. Een volledige renovatie kan worden gedaan vanaf 500 euro. Om een indicatie te geven van de prijzen per soort werkzaamheden volgt hier een klein overzicht. Het voegwerk vervangen kost 40 euro per vierkante meter. Kapotte stenen vervangen kost 12 euro per steen. Impregneren kost 7 euro per meter. De prijs van een schouwkap ligt tussen enkele euro’s en 1500 euro. Die prijs is afhankelijk van de uitvoering en van de gekozen materialen. Een schouwrenovatie is niet goedkoop, maar vele malen lager dan de kosten van het herstel van de ernstige schade die ontstaat door vochtoverlast.