De schoorsteen vegen is een klus die bij veel woningen jaarlijks verplicht moet worden uitgevoerd. Het is afhankelijk van het soort verwarming of je dat zelf mag doen. In België is wettelijk geregeld dat de schouw van een kachel die voor de verwarming van een hele woning zorgt door een professional moet worden gereinigd. Dat betreft kachels die een vaste brandstof gebruiken, zoals hout, kolen en pellets, en kachels die op gas of olie branden. De schouw van een kachel op gas, zoals een Cv-ketel, moet elke 2 jaar worden geveegd. De schouw van alle andere kachels moeten verplicht elk jaar worden geveegd.
Wie mag de schouw kuisen?
Een professionele schoorsteenveger is ongeveer een uur bezig met het vegen van de schouw. Het is afhankelijk van de vorm, de lengte van een rookkanalen en de toegankelijkheid van de schouw hoeveel kosten daarmee zijn gemoeid. Je kan rekening houden met een bedrag tussen €60 en €100. Wettelijk is vastgelegd dat alleen een professionele schouwveger en een erkende installateur de schouw mogen vegen indien het verbrandingstoestel deel uitmaakt van de cv-verwarming. De erkende installateur doet dat meestal in combinatie met het onderhoud aan de ketel. Het is financieel aantrekkelijk om het onderhoud van de cv-ketel te combineren met het vegen van de schouw.
Tip: indien het verbrandingstoestel niet is aangesloten op het centraal verwarmingssysteem, mag je zelf het toestel en het rookafvoerkanaal reinigen.
De schouw reinigen van losse kachels
Voor losse kachels geldt er geen wettelijke verplichting om de schouw regelmatig te laten reinigen. Zo’n schouw mag je zelf vegen. Een schouw vegen kan echter een klusje zijn waarbij gemakkelijk letsel ontstaat, bijvoorbeeld door een val. Daarom wordt aangeraden om ook hiervoor een professionele schoorsteenveger in te huren. Naast valpartijen kan er gezondheidsschade ontstaan door roet. Vooral als roet wordt ingeademd is dat slecht voor de gezondheid. Wie zelf de schouw gaat kuisen moet dus goede voorzorgsmaatregelen nemen.
Hoe kan je zelf een schouw vegen?
Zelf de schoorsteen vegen is niet zo moeilijk. Er zijn twee betrouwbare manieren om dat te doen: vanaf de onderzijde en via de bovenzijde. Wat het meest handig is, is afhankelijk van de situatie in je woning. Zorg er in elk geval voor dat je weet hoe het rookkanaal in jouw schouw loopt.
1. De schouw vegen vanaf de onderzijde
Om de schouw te kunnen vegen vanaf de onderzijde wordt er gewerkt vanuit de ruimte waar de kachel staat. Het kan nodig zijn om de kachel van de schouw af te koppelen voor toegang tot het rookkanaal. De schouw reinigen doe je door een stevige borstel op een flexibele stok in het rookkanaal te duwen. Door op en neergaande en draaiende bewegingen met de stok te maken zal de borstel het roet aan de binnenwanden van het rookkanaal verwijderen. Zorg ervoor dat je het hele rookkanaal schoonmaakt, dus tot bovenaan. Het roet zal naar beneden dwarrelen en moet worden opgevangen.
2. De schouw vegen van bovenaf
Voor de schouw vegen van bovenaf moet je het dak op. Sluit eerst de onderzijde van de schouw goed af, want anders krijg je al het roet dat losraakt in de woning. Om de schouw van bovenaf te vegen wordt een zware kogel met daaromheen een stevige borstel aan een touw in het rookkanaal neergelaten. Zo’n veegset voor een schouw is te koop bij een bouwmarkt. Door het gewicht van de kogel zakt de borstel gemakkelijk naar het begin van het rookkanaal. Door de borstel op en neer te trekken wordt het roet van de binnenwand van de schouw verwijderd. Als je klaar bent met vegen moet het roet aan de onderkant van de schouw worden opgevangen. Dat kan veilig worden afgevoerd.
Chemisch de schouw vegen
Er zijn chemische middelen te koop waarvan wordt beweerd dat je de schouw daar op een gemakkelijker manier mee schoon kunt krijgen. Zo’n middel is verwerkt in een blok, dat in de haard of kachel wordt aangestoken. Door de chemische stoffen die vrij komen laat het roet aan de binnenzijde van de schouw los. Chemische reiniging volstaat niet als reinigingsbeurt van de schouw. Het roet zit door zo’n behandeling wel minder stevig vastgekleefd aan de wand van het rookkanaal. Desondanks is het noodzakelijk om de schouw daarna te vegen met een borstel.
Conclusie
De conclusie is, dat je zelf wel een schouw mag vegen, maar alleen de schouw van een kachel die niet wordt gebruikt voor de verwarming van de gehele woning. Voor deze kachels is het verplicht om een erkende schoorsteenveger in te schakelen. Om te voorkomen dat je vergeet om de schouw tijdig te laten reinigen is het handig om een contract af te sluiten met een professionele schouwveger. Die zal tijdig een afspraak met je maken om de schouw te vegen.