België, Duitsland en sommige andere Europese landen hebben wettelijke regels opgesteld voor het vegen van de schouw of rookafvoerkanalen. Wanneer is het onderhoud verplicht in België?
In de wetgeving is vastgelegd bij welke soorten verwarming de schouw moet worden geveegd en hoe vaak dat moet gebeuren. Ook is vastgelegd dat de schouw vegen alleen mag worden gedaan door een wettelijk erkende schoorsteenveger of een daartoe bevoegde installatietechnicus. In de praktijk betekent de wetgeving dat de schouw vegen verplicht is voor de meeste soorten verwarming in België.
Verplichting gekoppeld aan het soort verwarming
Of je wettelijk verplicht bent om de schouw regelmatig te vegen is afhankelijk van het soort verwarming in de woning. Grofweg kun je ervan uitgaan, dat de schouw van elke verwarming die wordt gebruikt om de volledige woning te verwarmen moet worden geveegd. Het schouw vegen mag je niet zelf doen. Een schoorsteenveger of een erkende installateur zal na het vegen van de schouw een attest verstrekken met de datum waarop hij de schouw heeft gereinigd. Kachels die worden gebruikt om slechts één ruimte te verwarmen zijn vrijgesteld van de verplichting om de schouw regelmatig te reinigen.
Je bent verplicht om de schoorsteen te laten reinigen als die is aangesloten op een centraal stooktoestel type B, dat is een open stooktoestel, bestemd om te worden aangesloten op een schoorsteen of rookgasafvoerkanaal, waarbij de verbrandingslucht ontnomen wordt uit het stooklokaal.
Hoe vaak moet je de schouw laten vegen?
De frequentie van het schouw vegen is afhankelijk van de brandstof die in de verwarming wordt gebruikt.
Jaarlijks
De schouw van alle soorten verwarming met een vaste of vloeibare brandstof, zoals hout, kolen, mazout, pellets, etc. moeten jaarlijks worden gereinigd. Meestal gebeurt dat voorafgaand aan het stookseizoen.
Tweejaarlijks
De schouw van een CV-ketel die op gas brandt, hoeft slechts eens in de 2 jaar te worden gereinigd. De reden daarvan is, dat gas bij verbranding minder roet produceert dan de andere brandstoffen. Hoewel er geen wettelijke verplichting om de schouw te vegen is voor de andere kachels in een woning, is het verstandig om dat wel te laten doen.
Soorten vervuiling van de schouw
Een schouw is een afvoer waarin zich vrij gemakkelijk vuil kan ophopen. Dat betreft rommel die door vogels in de schouw wordt achtergelaten als ze in het voorjaar een vogelnestje hebben gebouwd. Deze rommel bestaat uit takjes, blaadjes en veren, die allemaal brandbaar zijn. Als een kachel in het najaar voor het eerst wordt aangestoken kan het zo heet worden in de rookafvoer, dat dit vuil in brand vliegt. Als het om een kleine hoeveelheid gaat, is dat geen ramp, want dan dooft het vuur vanzelf. Maar een grote hoeveelheid rommel kan een grote schoorsteenbrand veroorzaken.
Een ander soort vervuiling van een schouw wordt veroorzaakt door roet. Roet bestaat uit kleine kleverige deeltjes, half verbrande brandstoffen. Tijdens het afvoeren van de rookgassen van de kachel zal een deel van die roetdeeltjes neerslaan op de binnenzijde van het rookkanaal. Vooral als de verwarming dagelijks wordt gebruikt vormt zich in de loop van het jaar een soort koek op de wand. Roet is behoorlijk brandbaar. Het kan door de hoge temperatuur in het rookkanaal in brand vliegen en een schoorsteenbrand veroorzaken.
Gezondheidsrisico’s verlagen
De verplichting om regelmatig de schouw te reinigen is rechtstreeks van invloed op de gezondheid. Als een schouw niet wordt gereinigd zal hij door het verbranden van brandstof in de kachel en door afval van vogels langzaam verstopt raken. De afvoergassen kunnen niet meer zo gemakkelijk wegstromen, waardoor er een onvolledige verbranding van de brandstoffen plaatsvindt. In plaats van dat de kachel het voor mensen niet schadelijke kooldioxide uitstoot zal zich koolmonoxide vormen. Door de verstopping van de schouw stroomt die gedeeltelijk terug de woning in. Koolmonoxide is giftig en door blootstelling aan dit gas kunnen mensen overlijden.
Inspectie
De Belgische overheid voert geen actief controlebeleid wat betreft het reinigen van de schouw. Desondanks kan het wel eens gebeuren dat een gemeente besluit om huis aan huis te vragen naar het meest recente reinigingsattest dat door de schouwveger wordt verstrekt. Wie dat attest niet kan laten zien zal de schouw op korte termijn moeten laten vegen. Het reinigingsattest wordt ook gebruikt door verzekeraars. Als er een brand in een woning is geweest moet de eigenaar het attest kunnen overleggen. Als hij dat niet kan is er sprake van nalatigheid. In dat geval zal er een lagere schadevergoeding worden uitgekeerd.
Conclusie
De verplichting om regelmatig de schouw reinigen te laten is door de Belgische overheid ingesteld om gevaarlijke situaties te voorkomen. Je kunt het meest gemakkelijk voldoen aan de regels door een contract af te sluiten met een schouwreiniger. Die zal een afspraak met je maken als het weer tijd is voor de verplichte schouwreiniging.