In België is het wettelijk verplicht om bijna alle schouwen waarop een verwarmingsinstallatie is aangesloten regelmatig te laten vegen om onveilige situaties te voorkomen. De focus op het vegen van de schouw is logisch, want meer dan 30 procent van de woningbranden ontstaan als gevolg van een schoorsteenbrand. Verzekeraars zullen tijdens het onderzoek naar een woningbrand proberen te achterhalen waardoor de brand is ontstaan. Als blijkt dat een schoorsteenbrand de boosdoener is en als die schouw niet is geveegd, kan dat soms invloed hebben op het schadebedrag dat wordt uitgekeerd.
Wettelijke regels volstaan
De regels die voor het onderhoud en het schoonhouden van de verwarming en de schouw gelden zijn in principe streng genoeg om problemen te voorkomen. Het hangt echter ook van de kwaliteit van het geleverde werk af of er brand uitbreekt in een schouw. Meestal ontstaat een schouwbrand als gevolg van achtergebleven roet op de wanden van het rookkanaal of door vervuiling die van buiten in de schouw is gekomen. Bij een schoorsteenbrand zal het vuil in het rookkanaal het afgevoerde gas blokkeren. Het kan dan in brand vliegen, maar er kan ook giftig koolmonoxide de woning instromen. Een schoorsteenbrand is dus altijd mogelijk, zelfs als de schouw is geveegd.
Bewijs verzamelen
Als eigenaar of huurder van een woning ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. De verzekeraar zal ook eisen dat je de woning beheert als een goed huisvader. Dat houdt in, dat je alle denkbare voorzorgsmaatregelen moet nemen om te voorkomen dat er brand uitbreekt. Soms controleren verzekeraars of je die maatregelen werkelijk hebt genomen. Daarom is het belangrijk om altijd de factuur of het reinigingsattest van de schoorsteenveger te bewaren. Niet alleen dat van de meest recente werkzaamheden, maar ook die van de afgelopen jaren. Deze facturen zijn het bewijs dat je voldoende zorg hebt gedragen voor je woning.
Wat doet een verzekeraar bij brand
Een verzekeraar zal bij een brand in een woning proberen te achterhalen of de oorzaak van de brand is vast te stellen. Als verzekerde moet je een aantal vragen beantwoorden, zoals wanneer de schouw voor het laatst is geveegd. Het is positief als je dan het reinigingsattest kunt tonen. Maar als je dat niet kunt, heeft dat vrijwel nooit gevolgen voor de hoogte van het schadebedrag.
Oorzakelijk verband
Een verzekeraar die van plan is om op het schadebedrag van je woning na een brand te korten kan dat alleen doen als onomstotelijk is bewezen dat de brand veroorzaakt is doordat de schouw niet is geveegd. In de praktijk is dat bijna niet aan te tonen. Ten eerste dooft een schoorsteenbrand vaak vanzelf uit. Ook kan een schouwbrand schade aan de elektrische installatie veroorzaken, die er op zijn beurt voor heeft gezorgd dat de woning in brand is gevlogen. Dan heeft de niet geveegde schouw dus wel geholpen, maar het is niet de directe oorzaak van de brand.
Verzekering opzeggen
Het moet wel heel raar lopen als een verzekeraar na onderzoek van een brand besluit om je verzekering op te zeggen zonder dat het schadebedrag wordt uitgekeerd. Zoals zojuist is uitgelegd is immers nooit met 100 procent zekerheid te bepalen dat het achterwege blijven van een veegbeurt van de schouw de oorzaak is van de woningbrand. Desondanks is het goed om als verzekerde de verplichte jaarlijkse reiniging van de schouw uit te laten voeren door een schoorsteenveger. Ook moet je het reinigingsattest goed bewaren. Daarmee zijn lastige discussies te vermijden en ontstaat er geen stress over de hoogte van het uit te keren schadebedrag.
Goed huisvader voor de eigen veiligheid
Eigenlijk zou je niet voor de verzekeraar een goed huisvader moeten zijn, maar voor je eigen veiligheid. Door te voldoen aan de wettelijke plicht om de installatie voor het verwarmen van de woning goed te onderhouden zorg je namelijk voor je eigen veiligheid. Dat is veel belangrijker dan dat er na een woningbrand voldoende schade wordt uitgekeerd. Als je eigen veiligheid niet is gegarandeerd kan dat ten koste gaan van jouw gezondheid en die van de personen met wie je de woning deelt. Vanuit die verantwoordelijkheid zou je moeten handelen.
Conclusie
Het jaarlijks laten reinigen van de schouw is één van de activiteiten aan je woning die ervoor zorgt dat je daar veilig kunt wonen. Het is goed om het bewijs dat de schouw is gereinigd te bewaren. Wees je er echter van bewust dat het achterwege laten van het reinigen van de schouw alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan leiden tot een korting op het uitgekeerde schadebedrag.