Wanneer dient het rookafvoerkanaal van een pelletketel onderhouden te worden en door wie? Wat kost het onderhoud en wat kan problemen in de schoorsteen van een pelletkachel veroorzaken en wat kan je er aan doen?
Wat is een pelletkachel?
Een pelletkachel is een modern soort kachel, waarin pellets worden verbrand. Pellets zijn duurzaam geproduceerde korrels met als basisingrediënt hout. Vaak wordt er speciaal geteeld hout gebruikt, maar er zijn ook leveranciers van pellets die uitsluitend afvalhout en zaagsel gebruiken. Een kenmerk van pelletkorrels is dat ze veel warmte leveren en heel weinig afvalstoffen en roet produceren. Ook in de afvalgassen zitten nauwelijks vervuilende producten. Desondanks kan de wand van de schouw gemakkelijk vervuild raken door de roetdeeltjes. Daarom is de schouw van een pelletkachel vegen iets wat éénmaal per jaar echt moet worden gedaan.
Is de schoorsteen van een pelletkachel vegen verplicht?
Ja, de schouw van de pelletkachel onderhouden door een vakman is in België wettelijk verplicht als het onderdeel is van de centrale verwarming. Wordt de kachel als bijverwarming gebruikt of als individueel ( decentraal ) stooktoestel dan is de reiniging niet verplicht.
Een pelletkachel is één van de modernste soorten kachels, maar ook hierbij is de schoorsteen van een pelletketel reinigen in sommige gevallen wettelijk verplicht. Dat moet elk jaar worden gedaan om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt, waardoor er een schoorsteenbrand kan ontstaan.
Bij een pelletkachel is de kans dat er koolmonoxide ontstaat door een verstopte afvoer niet zo groot, want deze kachels zijn uitstekend beveiligd. Toch wordt aangeraden om het kuisen van de schouw niet uit te stellen. Hoewel het niet moeilijk is om zelf de uitvoering van de schouw pelletkachel reinigen ter hand te nemen, wordt dat afgeraden. Dit moet gebeuren door een erkende schoorsteenveger.
Waardoor vervuilt de schouw van een pelletkachel?
Eén van de vervelendste dingen die kan gebeuren bij een schouw, is dat een vogel er een nest in bouwt. Een effectieve manier tegen het bouwen van vogelnesten is het plaatsen van roosters voor de ingang van de schouw. Vaak merk je daar niets van, totdat de kachel voor het eerst wordt aangestoken. De rook kan niet weg door de afvoer, met als gevolg dat er rook in de woning terechtkomt, er een rookgeur hangt of dat er een schoorsteenbrand ontstaat. Daarom wordt het kuisen van de rookafvoer van een pelletkachel vaak voorafgaand aan het stookseizoen gedaan.
Vervuiling van de schouw van een pelletkachel komt ook doordat er kleine roetdeeltjes in het afgevoerde gas zitten. Deze roetdeeltjes zijn heel klein en kleverig. Ze blijven gemakkelijk zitten op de gemetselde wand van klassieke schoorstenen. Een goede manier om de roetvorming tegen te gaan is de wand van het afvoerkanaal te bekleden met een gladde afwerking.
Nieuwe types rookafvoer
Het bijzondere bij een pelletkachel is, dat de rookgasafvoer door middel van een ventilator extra snel gaat. Dat biedt de mogelijkheid om andere typen rookafvoer te gebruiken. Vooral als er een schouw wordt gebruikt met een zeer gladde afwerking vindt er nauwelijks roetafzetting plaats. Er zijn zelfs voorbeelden waarbij met succes gebruik wordt gemaakt van een horizontale rookafvoer met bochten. Een nadeel van een horizontale rookafvoer is, dat er rondom de plek van de afvoer afzetting van zwarte roetvlekken op de muur plaatsvindt. Ook deze nieuwe typen vallen onder het jaarlijks verplichte schouwreinigen van pelletketels.
Werking rookafvoer pelletketel reinigen
Net zoals bij veel van de andere soorten schouwen kan ook het schouwwegen van een pelletkachel van boven en van onderen worden gedaan. Als de reiniging van onderen gebeurt, wordt er een stevige borstel aan een flexibele stok in het afvoerkanaal gestoken. Door de borstel heen en weer te bewegen komt het roet los van de wand van de schouw en verdwijnen alle potentiële plekken waar een verstopping zou kunnen ontstaan. Bij het schouwreinigen komt meestal maar weinig roet vrij.
De schouw pelletkachel van bovenaf reinigen gebeurt met een vrij zware kogel, waar omheen een borstel is gedaan. De borstel wordt aan de bovenkant in de schoorsteen gestoken en met op en neer gaande bewegingen door het afvoerkanaal geduwd. Het gewicht zorgt ervoor dat de borstel tot helemaal onderin het rookkanaal kan komen. Als een schouwveger klaar is met de schouw pelletkachel reiniging kan hij de kwaliteit van het rookkanaal controleren door middel van een camera inspectie. Je kan hem ook vragen om roosters te plaatsen tegen vogelnesten.
Wie mag de rookafvoer van een pelletkachel vegen?
Het vegen van de rookafvoer is alleen toegestaan als de werken door een erkende schoorsteenveger worden uitgevoerd. Zij staan ook in om eventuele gebreken uit te voeren aan de rookafvoer, denk maar aan het herstellen of vervangen van het schoorsteenkanaal, het uitvoeren van schoorsteenrenovaties, afbraak van rookafvoeren, plaatsen van vogelwering, schouwkappen, camera-inspectie, tuberen van bestaande oude schouwkanalen met inox rookafvoeren enz…
Contract periodiek pelletkachel vegen
Vanwege de wettelijke verplichting om jaarlijks de schouw van een pelletketel te laten reinigen is het handigst om hiervoor een overeenkomst af te sluiten met een schouwveger. Die zal elk jaar een afspraak met je maken voorafgaand aan het stookseizoen. Als hij klaar is met zijn werkzaamheden krijg je een reinigingsattest als bewijs van het vegen en kun je de pelletkachel met een gerust hart aansteken.
Prijs schouw pelletketel reinigen
Door een contract met een schouwveger af te sluiten wordt het vegen van de schouw niet vergeten. Bij een contract profiteer je bovendien van lagere tarieven dan wanneer je de schouw éénmalig laat uitvoeren. Voor éénmalig de schouw pelletkachel reinigen moet je rekenen op een tarief van € 60 tot € 100.