Verwarm je thuis met een open haard? Dan is het onderhoud en de reiniging van het rookafvoerkanaal in sommige gevallen verplicht. Maar kan de oorzaak zijn van wanneer is het verplicht, wie mag de werken uitvoeren en wat kost het?
Is de schoorsteen van een open haard reinigen verplicht?
Ja, jaarlijks de schouw van de open haard vegen is in België wettelijk verplicht als het onderdeel is van de centrale verwarming. Wordt de open haard als bijverwarming gebruikt of als individueel ( decentraal ) stooktoestel dan is de reiniging niet verplicht.
Het is echter een kwestie van je eigen verantwoordelijkheid om dat vaker te doen als je zeker wilt zijn dat er geen ongelukken gebeuren. Als een open haard vaak wordt gebruikt is de kans groot dat de schouw sneller vervuild raakt. In dat geval is het goed om de schouw open haard vegen twee keer per jaar te laten doen. Door een vervuilde schouw kan een schoorsteenbrand ontstaan. Als dat gebeurt, is de schade aanzienlijk. Wie niet kan aantonen dat de schouw minder dan een jaar geleden is geveegd, krijgt een lagere schadevergoeding uitgekeerd van de verzekering.
Waardoor vervuilt de schouw?
Bij een open haard vervuilt de schouw sneller dan wanneer de schouw is aangesloten op een gashaard of een ander type ketel waarmee het hele huis wordt verwarmd. Dat komt doordat er in een open haard vaak allerlei soorten hout worden gestookt. Sommige houtsoorten veroorzaken veel afval bij het stoken, zoals naaldhout. Ook als hout vochtig is kan het afvoerkanaal sneller verstopt raken. Daarnaast heeft het stookgedrag invloed. Als er altijd kleine vuurtjes met relatief veel rook worden gestookt is de kans op vervuiling van het afvoerkanaal groter. Het is een kwestie van inschatting om het juiste moment van schouw open haard vegen te bepalen.
Het is een misvatting dat een schouw open haard reinigen niet nodig is als de open haard maar weinig wordt gebruikt. Integendeel, bij een incidenteel gebruikte open haard treedt het vaakst een schoorsteenbrand op. Dat komt doordat er in de schoorsteen van een open haard die bijna nooit brandt vaker vogelnesten worden gebouwd. Als de open haard dan toch een keer wordt aangestoken vliegen die in brand. Laat daarom vooral bij een lang niet gebruikte open haard de schouw open haard vegen voordat hij wordt aangestoken.
Methoden van de schouw open haard vegen
Er zijn twee manieren om de schouw open haard vegen uit te voeren. Het is afhankelijk van het type haard en de plaats van het afvoerkanaal welke de beste methode is. Bij een open haard met veel ruimte kan er binnenshuis een lange flexibele stok met een harde borstel in het afvoerkanaal worden gestoken. Door deze tot bovenaan in het afvoerkanaal op en neer te bewegen verdwijnt het roet van de wanden. Vogelnestjes moeten op een andere manier worden weggehaald.
Als de situatie binnenshuis niet geschikt is, kun je de schouw open haard reinigen vanaf het dak. Er wordt dan een harde borstel met een gewicht eraan in de schoorsteen neergelaten. Het gewicht zorgt ervoor dat de borstel tot aan de onderkant van het afvoerkanaal kan komen. Door de borstel op en neer te bewegen zal het roet van de wanden van het afvoerkanaal worden geveegd.
Wie mag de schouw van een open haard vegen?
Het is niet zo vreselijk moeilijk om de schoorsteen van een open haard te vegen. Toch heeft het geen zin om dit zelf te doen. Want je krijgt alleen een reinigingsattest als het vegen van de schouw door een erkende schoorsteenveger of een installateur van verwarmingssystemen wordt gedaan. Op dat attest staat de datum waarop de schouw open haard vegen is uitgevoerd. Dit attest kan worden gebruikt als er door de overheid wordt gecontroleerd of de schouw wel is geveegd. Het attest is ook nodig als na een brand bij een verzekeraar moet worden aangetoond dat de schouw op tijd is gereinigd.
Risico’s van een vervuild afvoerkanaal
Als de open haard nooit of slechts zelden wordt gebruikt is de neiging groot om de schouw open haard reinigen wat minder vaak te laten doen. Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Al eerder is genoemd dat rommel in het afvoerkanaal vlam kan vatten als de open haard toch een keer wordt aangestoken. Een ander risico is, dat de afvoer zodanig verstopt is geraakt, dat de afvoergassen terug worden geblazen de woonkamer in. Dat kan leiden tot een levensgevaarlijke koolmonoxide vergiftiging. Het wordt daarom beslist afgeraden om een open haard, die lange tijd niet is gebruikt, aan te steken zonder eerst de schouw open haard vegen.
Wat kost de schouw open haard reinigen?
De schouw open haard reinigen door een schoorsteenveger kost € 90 tot € 110. Je moet thuis zijn als de schoorsteenveger langskomt, want hij moet in de ruimte waar de open haard staat de onderzijde van het afvoerkanaal afdekken. Daarmee wordt voorkomen dat er een grote wolk roet naar binnen komt. Wie kwetsbare spullen in de kamer heeft staan, kan deze desondanks bij wijze van voorzorgsmaatregel afdekken. Meestal duurt een schouw open haard vegen hooguit een uur.