Heb je een houtkachel of inbouwhaard, dan dien je de kachel en de schoorsteen periodiek te laten onderhouden. Wij geven meer inzicht over het gevaar van de schoorsteen van een houtkachel, wanneer het onderhoud verplicht is, wie het onderhoud mag uitvoeren en hoeveel het kost.
De schouw van een houtkachel vegen is in België niet verplicht, als de houtkachel geen onderdeel is van de centrale verwarming. Als de houtkachel wel verantwoordelijk is voor de verwarming van de woning moet de schouw van de houtkachel minstens één keer per jaar worden gedaan door een schoorsteenveger. Bij het vegen van de schouw is het niet zozeer de wet, maar de veiligheid die van doorslaggevend belang is. Van een houtkachel is bekend, dat er veel afvalstoffen worden geproduceerd. Daardoor is de kans op roetvorming in het afvoerkanaal erg groot.
Laat de schouw van een houtkachel dus liefst 2 keer per jaar doen om problemen te voorkomen.
Gevolgen van een verstopte houtkachel-schouw
Een schouw die verstopt is geraakt kan levensbedreigende situaties veroorzaken. Het meest bekend is een schoorsteenbrand. Zo’n brand ontstaat doordat de afvallucht uit de houtkachel geen vrije doortocht naar buiten heeft. Het roet en vuil dat in de schouw in de weg zit wordt zo heet, dat het in brand vliegt. Dat is gevaarlijk, want daardoor kan de hele woning afbranden. Uitstel van de schouw houtkachel vegen kan er ook toe leiden dat de afvalgassen van de houtkachel tijdens het stoken terug de ruimte in worden geblazen. In dat geval kan er een koolmonoxide vergiftiging optreden. Dat is levensbedreigend.
Hoe raakt de schoorsteen van een houtkachel of inbouwhaard verstopt?
Eén van de meest voorkomende oorzaken van een verstopte schouw is vervuiling uit de natuur, die door vogels in de schoorsteen worden achtergelaten. Vaak zijn het resten van vogelnesten, maar er zijn ook andere soorten rommel die in de schoorsteen blijven zitten. Een ander type verstopping bestaat uit neerslag van de afgevoerde rookgassen, die aan de binnenwand van de schouw blijft kleven. Deze verstopping door roet treedt altijd op, maar het is afhankelijk van het materiaal dat verstookt worden hoe snel zo’n verstopping problematisch wordt. Bij twijfel kun je de schouw houtkachel reinigen twee keer per jaar laten doen.
Snelheid van verstopt raken van een schouw
Bij het stoken van hout zijn er meerdere redenen waardoor het nodig is de schouw houtkachel vegen vaker te laten uitvoeren. De gebruikte houtsoort is van invloed. Er zijn soorten hout die nauwelijks afval produceren, maar er zijn ook houtsoorten, zoals naaldhout, waarbij de wand van de schoorsteen snel vervuilt. De efficiency van de gebruikte houtkachel speelt ook een rol. Bij kachels die efficiënt branden zijn de afgevoerde gassen schoner. Ook de vochtgraad van het hout en de wijze waarop de houtkachel wordt gebruikt hebben invloed op het aantal keren waarop de schouw houtkachel vegen noodzakelijk is.
Wanneer afvoerkanaal houtkachel laten vegen?
De schouw houtkachel reinigen moet het liefst voor aanvang van het stookseizoen worden gedaan. Dat is in de maanden september en oktober. Voordat het rookkanaal wordt geveegd, zal de schoorsteenveger eerst de vogelnestjes weghalen. Daarna wordt de binnenkant van de schoorsteen schoon geveegd met een borstel. Die wordt met een gewicht verzwaard en aan een touw in de schoorsteen neergelaten. Door de borstel op en neer te bewegen laat het roet los.
De schouw reinigen in het late voorjaar is verboden. Wie betrapt wordt op het weghalen van een vogelnest kan een flinke boete krijgen, want het is wettelijk verboden om in het voorjaar vogelnesten te verwijderen. De kans is toch groot dat er vogels aan het broeden zijn en die mogen niet worden gestoord. Om te voorkomen dat er vogelnesten in de schoorsteen worden gebouwd zijn roosters te plaatsen. Die zijn bij de schoorsteenveger verkrijgbaar.
Wanneer is een onderhoud van de schoorsteen verplicht?
Je bent verplicht om de schoorsteen van een houtkachel te laten reinigen als die is aangesloten op een centraal stooktoestel type B werkend op natuurlijke trek. Een centraal stooktoestel type B is een open stooktoestel, bestemd om te worden aangesloten op een schoorsteen of rookgasafvoerkanaal, waarbij de verbrandingslucht ontnomen wordt uit het stooklokaal. Deze verplichting geldt alleen als de schoorsteen aangesloten is op een centraal stooktoestel. (centrale verwarmingsinstallatie) De reiniging van de schoorsteen is een onderdeel van het verplichte onderhoud van de centrale-verwarmingsinstallatie (cv) en dient voor een houtkachel jaarlijks te gebeuren.
Conditie van de schouw verbeteren
Een schouw van een houtkachel reinigen is vaker nodig als de binnenwand van de schouw ruw is geworden. Dat kan zijn ontstaan doordat er stenen los zijn geraakt of doordat het cement door ouderdom beschadigd is geraakt. Het afvoergas zal minder gemakkelijk langs de wand stromen en daardoor zal sneller roetvorming optreden. Dit is te verhelpen door een nieuwe binnenwand in de schouw te laten plaatsen.
Wie mag de schouw van een houtkachel onderhouden?
Je mag niet zelf de schouw onderhouden als het toestel onderdeel uitmaakt van de centrale verwarming. Je dient de onderhoudswerken te laten uitvoeren door een erkende schoorsteenveger.
Wat kost de schouw van een houtkachel laten vegen?
Een schouw houtkachel of inbouwhaard reinigen is in België een kwestie van veiligheid om dit toch regelmatig te laten doen. Na het vegen krijg je een veiligheidsattest als bewijs dat de schoorsteen is gereinigd. Zo’n attest kan worden gebruikt om in geval van een brand aan de verzekering te bewijzen dat de schouw houtkachel reinigen op tijd is gebeurd.
Het incidenteel inhuren van een schoorsteenveger kost € 90 tot € 110. Naast de schouw houtkachel reinigen kun je ook maatregelen laten nemen waarmee voorkomen wordt dat vogels nesten in de schoorsteen bouwen. Wie besluit om de schouw houtkachel reiniging regelmatig te laten uitvoeren kan best een contract afsluiten. De kosten per keer schouw houtkachel reinigen zijn dan lager.